Δευτέρα 11 Απριλίου 2011

Δικαίωμα επιλογής; Γιατί;



       Ουσιώδες είναι το ζήτημα που τίθεται σχετικά με τη διατήρηση ή μη της λίστας συγγραμμάτων και κατ’ επέκταση με την τροπή του πανεπιστημιακού συγγράμματος σε βιβλίο που θα περιλαμβάνει απλώς τη διδακτέα ύλη.  Αναμφίβολα η κατάργηση της λίστας στερεί από τους φοιτητές το δικαίωμα επιλογής του μέσου κατάρτισής τους, ενώ ταυτόχρονα το συγκεκριμένο μέτρο προάγει καταφανώς τη μονομερή και μονοδιάστατη πληροφόρηση, ενημέρωση και μόρφωση. Το γεγονός αυτό αποτελεί μέγιστο μειονέκτημα για τους φοιτητές της σχολής μας, οι οποίοι αντιμετωπίζονται ως αυριανοί επαγγελματίες και που ως τέτοιοι δε νοείται απλώς να «βομβαρδίζονται» με στείρες και αποσπασματικές πληροφορίες, αλλά χρειάζονται τη σφαιρική γνώση.
      Παράλληλα η παροχή ενός μόνο υποτυπώδους πανεπιστημιακού συγγράμματος σε μορφή βιβλίου θα φέρει στο προσκήνιο και τον τοπικιστικό παράγοντα της διδασκαλίας. Αυτό σημαίνει ότι το βιβλίο που θα διανέμεται θα προέρχεται από καθηγητές του πανεπιστημίου μας, αποκλείοντας έτσι τη δυνατότητα επιλογής συγγράμματος καθηγητή από τα υπόλοιπα τμήματα νομικής. Η άποψη αυτή δεν υποβαθμίζει τους καθηγητές του τμήματος νομικής της σχολής Ν.Ο.Π.Ε. αντίθετα αποσκοπεί στην προβολή του πλουραλιστικού χαρακτήρα που επιβάλλεται να έχει σήμερα η παιδεία.   
    Είναι αυταπόδεικτο το γεγονός ότι η μετατροπή του συγγράμματος σε βιβλίο προωθεί την απομνημόνευση και υποβαθμίζει την κρίση του φοιτητή, κατάσταση που παραπέμπει στη μέση εκπαίδευση αλλά δεν αρμόζει καθόλου σε ενεργά δραστηριοποιημένους νέους. Τέλος  το βιβλίο με το απλοποιημένο περιεχόμενο της διδακτέας ύλης δεν έχει να προσφέρει τίποτα παραπάνω από την παράδοση μέσα στην αίθουσα. Το σύγγραμμα πρέπει να κινείται παράλληλα με τη διδασκαλία του μαθήματος και όχι να την υποκαθιστά ή να εξισώνεται με αυτή.

ΣΚ
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου