Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Facebook.Επικοινωνία ή απειλή?

Αναμφίβολα το facebook συνιστά έναν παγκόσμιας εμβέλειας ιστότοπο που έχει καταστεί επανάσταση στη σύγχρονη επικοινωνία των ανθρώπων. Οι χρήστες του έχουν την ευκαιρία να ανταλλάσσουν απόψεις, να μοιράζονται στιγμές και εμπειρίες, ακόμη και ιδεολογίες και <<πιστεύω>> σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη κι αν βρίσκονται. Η άμεση και εύκολη πρόσβαση σε αυτό δίνει λύσεις σε πολλά προβλήματα που θέτουν οι αποστάσεις, όπως η μέσω αυτού αποστολή επαγγελματικών ή εκπαιδευτικών εργασιών, καθώς και η τάχιστη ενημέρωση για γεγονότα και εξελίξεις ανά πάσα στιγμή σε όποια γωνία της γης.
Η φιλοσοφία του facebook είναι η δημιουργία προφίλ (<<face>>), τα οποία απεικονίζουν πρόσωπα, συνδέσμους ομάδων-ιδεολογιών και κάθε είδους ινδαλμάτων, τα οποία δημοσιεύουν ανακοινώσεις, φωτογραφίες, βίντεο, στέλνουν προσκλήσεις για διάφορα events κ.λ.π.. Επιπροσθέτως μέσω του facebook καθίσταται δυνατή η επικοινωνία μεταξύ των προσώπων που έχουν δημιουργήσει προφίλ (με περισσότερα από δύο ταυτόχρονα), αρκεί να βρίσκονται συνδεδεμένα.
Πόσο μαζική είναι όμως η <<είσοδός>> μας στο facebook; Αν αναρωτηθεί κανείς θα αντιληφθεί πως πλέον είναι μάλλον δύσκολο να βρει κανείς νέο ηλικίας 15 ως 25 ετών που να μην έχει δημιουργήσει προφίλ στο facebook. Ένας άλλος θα μπορούσε να σκεφτεί : <<και ποιο ειναι το πρόβλημα;>>.
Σ΄ αυτόν λοιπόν θα απαντήσουμε πως πλέον γίνεται κατάχρηση της ουσιαστικής χρησιμότητας του facebook,πως οι ανθρώπινες αληθινές σχέσεις υποκαθίστανται από ψεύτικες ηλεκτρονικές <<φιλίες>>,πως χάνεται πολύτιμος χρόνος των νέων από άλλες δραστηριότητες όπως αθλητικές ή πολιτιστικές ,πως δημιουργούνται προβλήματα υγείας είτε σωματικά όπως προβλήματα στην όραση είτε ψυχολογικά όπως η κατάθλιψη και γιατί όχι πως οι άνθρωποι χάνουν κάθε επαφή με την πραγματικότητα και υιοθετούν μία πλασματική αντίληψη γι΄ αυτήν.
Τελικά το facebook είναι το πλέον νέο μέσο επικοινωνίας ή η πλέον νέα απειλή της γενιάς μας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου